Större dataläcka - invånarna uppmanas att vara observanta

Flera åländska kommuner och kommunförbund har utsatts för ett större dataintrång  via en underleverantör till kommunens telefoni. 
 
Anställdas namn och kontaktuppgifter (telefonnummer och/eller e-post) har läckt  ut till en okänd part. Uppgifterna finns i flera fall på de kommunala aktörernas webbsida. Vi vet inte vilken avsikt den okända parten har, utom att det är illvilligt att göra dataintrång. 
 
Allmänheten ombeds vara noga med att inte ge ut sina uppgifter i det fall att någon ringer eller skickar e-post till er i kommunens, skolans eller MISEs namn. Särskilt uppmanas invånarna att inte ge ut sin personbeteckning, sina bankuppgifter och sina barns uppgifter. 
 
Det finns inga bevis på att uppgifterna skulle ha missbrukats eller på att de kommer att missbrukas, men det finns skäl att vara på sin vakt  - inte bara just nu.
 
Vi får vänja oss vid att dataläckor är det nya normala. Personuppgifter (namn, personbeteckning, bankuppgifter, känsliga uppgifter av annat slag med mera) är begärliga för kriminella. Om man ger ut sin personbeteckning kan det hända att man får en faktura på en produkt man inte ens har beställt. Det kan pågå i åratal med nya fakturor. I så fall ska man genast vända sig till polisen och anmäla det.
 
De drabbade kommunala instanserna har nu tillfälle att utvärdera  sina rutiner för  dataintrång. 
 
Telefonin har gjort en i lag bestämd myndighetsanmälan och ärendet utreds. Flera kommuner och kommunförbund har anmält personuppgiftsincidenten till Datainspektionen. De drabbade kommunala  instanserna har genast fått råd om åtgärder för att hindra och begränsa skada.  Datainspektionen kan få in flera anmälningar.