Vad gäller? Fyra regler – och en femte – för privatpersoner som filmar andra

Dataskyddsförordningen (GDPR) gäller även privatpersoner som filmar andra människor. Här är fyra viktiga regler:
 

  1. Filma inte grannens tomt eller allmän plats

    Om man använder videoutrustning för att bevaka sitt eget hemfridsskyddade område, får kameran inte vara riktad så att den fångar grannens tomt, uppfart eller allmän gata utanför. Om detta ändå sker, måste man följa GDPR och man kan bli påbördad en sanktionsavgift (bli bötfälld) av Datainspektionen eller dataombudsmannens byrå om man inte gör det.
     

  2. Filma inte andra från bilen

    En kamera monterad i bilen kan filma människor på allmän plats, vilket inte är tillåtet. Om man gör detta kan man bli påbördad en sanktionsavgift av Datainspektionen eller dataombudsmannens byrå.
     

  3. Är det lagligt att ta nakenbilder?

    Det är tillåtet att ta nakenbilder av en vuxen person som har gett sitt tydliga och informerade samtycke. Däremot får bilderna varken skickas vidare eller lagras, inte heller på andra enheter. Ifall man gör det kan man bli påbördad en sanktionsavgift av Datainspektionen eller dataombudsmannens byrå.

    Att filma minderåriga eller att filma någon utan samtycke är i många fall ett brott. Det kan leda till polisutredning och domstolsbehandling och utmynnar ofta i straff.
     

  4. Får man filma andra som begår brott?

    Ibland händer det att man kommer på någon ”på bar gärning”, till exempel sparkande en bil eller något annat brott, och filmar det med sin mobil. Om ingen personskada är involverad – för då behöver man hjälpa i stället för att filma, bara man själv är i säkerhet – så ringer man 112. I det fall att man fångar händelsen på mobilen så gäller regel 5 alltid och utan undantag:
     

  5. Lämna videon till polisen

    Om du har filmat ett brott eller någon annan händelse: lämna över filmen till polisen. Publicera den aldrig på sociala medier. Domstolarna dömer ofta den som postar på sociala medier, även om det handlar om klara brott man filmat. Till exempel har ägaren till en bensinmack som filmat personer som tankat bensin utan att betala och sedan postat det på sociala medier blivit dömd för ett kränkningsbrott.